Begeleiding na scheiding
Eveline Corbet

Geen fysiek geweld meer in mijn leven! 

In een gezonde relatie zou fysiek geweld nooit een rol mogen spelen. Helaas worden sommige mensen geconfronteerd met de angstaanjagende realiteit van fysiek geweld of de constante dreiging ervan binnen hun relatie. Het erkennen van dit duidelijke en ernstige signaal van een toxische relatie is de eerste stap naar bevrijding en herstel. In dit artikel willen we de kracht benadrukken van het verlaten van een relatie waarin fysiek geweld aanwezig is, omdat dit de enige verstandige keuze is om jezelf te beschermen.
Fysiek geweld komt in vele vormen voor, variërend van slaan, schoppen en duwen tot ernstigere vormen van mishandeling. Het is belangrijk om te begrijpen dat geen enkele rechtvaardiging ooit het gebruik van geweld binnen een relatie kan rechtvaardigen. Het moment dat je fysiek geweld ervaart of ermee wordt bedreigd, is het van vitaal belang om onmiddellijk actie te ondernemen om jezelf in veiligheid te brengen.
Het verlaten van een relatie waarin fysiek geweld voorkomt, kan een moeilijke en emotionele beslissing zijn. Het kan gepaard gaan met angst, schaamte, schuldgevoelens en zelfs een gevoel van afhankelijkheid van de dader. Het is echter essentieel om te begrijpen dat niemand het recht heeft om je fysiek te mishandelen, en dat je het verdient om veilig en vrij te zijn.
"Je kunt jezelf niet genezen in dezelfde omgeving waarin je gewond bent geraakt."
Het verlaten van een relatie waarin fysiek geweld aanwezig is, kan de enige verstandige keuze zijn om jezelf te beschermen. Hier zijn enkele redenen waarom:
Je fysieke veiligheid staat op het spel: Fysiek geweld kan leiden tot ernstige verwondingen, gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Door de relatie te verlaten, geef je jezelf de kans om in veiligheid te leven en je te beschermen tegen verdere schade.
Het doorbreken van de cyclus van geweld: Het verlaten van een relatie met fysiek geweld is een krachtige stap om de cyclus van geweld te doorbreken. Het kan voorkomen dat het geweld zich herhaalt en het biedt de mogelijkheid voor genezing en herstel.
Je verdient een gezonde relatie: Niemand verdient het om fysiek mishandeld te worden. Door uit een gewelddadige relatie te stappen, geef je jezelf de kans om liefde, respect en veiligheid te vinden in een gezonde relatie waarin geweld geen rol speelt.
Bescherming van toekomstige generaties: Als er kinderen betrokken zijn, is het verlaten van een gewelddadige relatie cruciaal om hen te beschermen tegen het trauma van fysiek geweld. Door het goede voorbeeld te geven, help je hen te begrijpen dat geweld nooit acceptabel is.
"Je kracht om nee te zeggen tegen het onaanvaardbare, is de kracht om ja te zeggen tegen jezelf." - Dodinsky
Het verlaten van een relatie waarin fysiek geweld aanwezig is, kan een proces zijn dat tijd, ondersteuning en professionele hulp vereist. Het is belangrijk om een veilig plan te hebben, zoals het inwinnen van advies bij professionals, het zoeken van onderdak in een veilige omgeving en het opbouwen van een steunnetwerk van familie en vrienden.
Herinner jezelf eraan dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Organisaties en hulpverleners kunnen je ondersteunen bij het nemen van deze moedige stap en het creëren van een nieuw leven vrij van geweld. Er zijn bijvoorbeeld >>>Blijf van mijn lijf huizen<<< de Blijf Groep helpt om huiselijk geweld te stoppen. Zij bieden hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, getuigen, plegers en kinderen.
Laat fysiek geweld nooit je leven beheersen. Je hebt het recht om in veiligheid te leven, omringd door liefde, respect en vrede. Kies voor jezelf, kies voor een leven zonder geweld, en herontdek de kracht en vrijheid die binnenin jou schuilt.