Hoe maak je de transitie van hobby naar ondernemer?
30 maart 2022 

Hoe maak je de transitie van hobby naar ondernemer?

Hoe maak je de transitie van hobby naar ondernemer?

Zoals mijn accountant altijd zegt, een ondernemer die geen winst maakt is aan het hobbyen.

Op mijn 17e begon ik als ondernemer in de beauty branche. Tijdens mijn stages wilde de leidinggevenden me graag hebben tegen een uurloon van €5,-. Omdat ik op mezelf wilde gaan wonen (mijn ouders lagen in scheiding) bedacht ik me dat er meer geld te verdienen was als ik zou gaan ondernemen. 

Starterskapitaal had ik toen nog niet. Ik had verschillende banen in de zorg en de sales. Steeds als mijn klantenkring uit breidde stopte ik bij een werkgever. Zo had ik altijd inkomen en de tijd om mijn bedrijf goed neer te zetten.

Na twee jaar begon het echt goed te lopen en was het tijd om ook bij mijn laatste werkgever te melden dat ik er mee op hield. Ik zag het ondernemen als een grote speeltuin. Een keer in de maand was er op vrijdagavond een ondernemersborrel in het dorp en een keer in de maand een netwerkontbijt. Mijn klantbestand bestond dan ook voornamelijk uit zakenvrouwen. Dit is een prima doelgroep omdat ze er altijd op en top uit willen zien.

Na 17 jaar gewerkt te hebben in deze business kreeg ik regelmatig de vraag of ik niet te intelligent was om dit werk te doen. Ik sparde met mijn klanten veel over hun kwaliteiten en werkzaamheden. Ze konden bij mij alles kwijt, wat ze vertelde bleef bij mij en ze wisten dat ze daarop konden vertrouwen.

In mijn gesprekken vroeg ik door en paste ik oplossingsgerichte methoden toe.

Een klant zei tegen een andere klant:" Ik weet waar je mee zit en dat je er niet over wilt praten. Als je met iemand wilt praten, doe het dan met Eveline" 


Transparant

Mijn aanpak ten opzichte van toen is veranderd. Een business opbouwen is niet meer hetzelfde. Het vereist een andere aanpak. Deze nieuwe business heb ik met beide handen aangepakt. Geen bijbanen, maar focus. Ik ben gestart met het uitbouwen van 1 dienst. Het Kickstart Coachtraject. Dit traject helpt startende ondernemers om de basis te bepalen van je dienst. Door je aanbod te versmallen kan je gericht je doelgroep aanspreken. Direct kan je aan de slag met het werven van klanten die op echt bij je passen. Je creëert (net als ik voor zakenvrouwen koos) je ideale doelgroep. Dit zorgt ervoor dat je een duurzaam bedrijf bouwt. Pas op het moment dat je dit goed hebt staan, je marketing plan loopt en je klanten hebt, kun je ervoor kiezen om er extra diensten bij aan te bieden.

" Zonde om te zien dat ondernemers ergens voor gaan, twijfelen dan iets anders kiezen, dat gaan proberen, twijfelen en dan toch eindigen in loondienst."

De Relatie

De relatie tussen jou en je klanten is je product. 

Vraag jezelf eens af:

✅ Welke indruk geef jij aan je klant

✅ Hoe houd je het voor je klanten interessant 

Hoe houd je het contact met klanten

Vraag ook reviews aan je klanten, waarom komen deze klanten bij jou? Hoe ga je met de mensen om, hoe ontvang je de klanten? Neem even afstand en onderzoek wat jouw bedrijf is. Jouw bedrijf is meer dan alleen jij.


Zijn jouw klanten voor jou geschikt?

Hoe kom je er achter of de klanten die je bellen ook bij jou passen?
Maak gebruik van een vrijblijvend intakegesprek of een inloopspreekuur. De klanten willen weten wat ze aan je hebben, maar het zelfde geld voor jou. Hoe zijn deze klanten en zijn het klanten die jij als ondernemer in je bestand wilt?

Voordat je een gesprek aan gaat, bedenk dan wat je uit het gesprek wilt halen en wat je uit het proces wilt halen?

In hoeverre is hij/zij bereid om zich in te spannen?

✅ Bouw tijd in als veiligheid voor jezelf.

✅ Stel vragen kom achter de mindset van de klant, willen ze wel geholpen worden?

Wakker je creativiteit aan.

Je wilt de creativiteit en het ondernemerschap aanwakkeren. Wat we hebben is top, maar hoe kunnen we de taart die we hebben groter maken ?

Het is gaaf om de ondernemers te zien groeien. Klanten moeten tevreden zijn, maar ondernemers moeten ook door kunnen in hun carrière. Wie wil je zijn in de markt? En hoe kun je je bedrijf inrichten?

Ben jij een ondernemer, mediator, conflictcoach en wil je contact met ons, doe dat dan via 

➡️info@begeleidingnascheiding.nl

Elke week staat ons team voor jou klaar, haak jij ook aan? Deel jouw uitdagingen, hoogtepunten en/of help een collega uit de brand tijdens de Support meeting!

Stuur ons een berichtje en je ontvangt een unieke link om deze Support Meeting bij te wonen.

Het is tijd voor die bloeiende praktijk vol met klanten!

Zien we jou bij de volgende meeting? Ik kijk er naar uit!

Fijne dag!


Over de schrijver
Reactie plaatsen